Skvostné finále v Dolním Benešově
Martin Rell

Skupina reprezentantů utkala další zlatý úspěch

První polovina dubna byla věnována zejména finálovým kolům jednotlivých soutěží družstev, ovšem jeden z nejdůležitějších turnajů mládeže se odehrával v krásné obci Dolní Benešov, kde vyvrcholila Krajská Grand Prix mládeže v rapid šachu pro sezonu 2023/2024.

Slezan Opava vyrazil s početnou výpravou, která čítala 14 dobrodruhů, kteří v poměrném zastoupení soutěžili v kategoriích U10, U12  a U14. Největší premiéru zažíval vedoucí výpravy, které odjížděl do Dolního Benešova v obleku, protože měl předávat ocenění nejlepším mládežníkům Moravskoslezského kraje. Velká pocta ale i zodpovědnost, jelikož na mě zbylo nepopulární počítání výsledků, které byly po 4 turnajích výborně připraveny Petrem Zárubou z BŠŠ.

Kategorie U10

V nejmladší kategorii nás zastupovalo 6 hráčů, a to byl historicky největší počet, kterého jsme kdy dosáhli. Jmenovitě Štěpán Kurka, Tomáš Žůrek, David Hellebrand, David Resl, Mikuláš Špilháček a Artur Chlebus. Úspěšně se na krajské úrovni prezentoval Štěpán, další kluci zjistili, o kolik je krajská úroveň těžší než okresní a budou muset pořádně přidat, pokud chtějí dosáhnout na pěkná umístění, případně medailová.

Štěpán sehrál výtečný turnaj, který ozdobil minimem chyb. Velice se mi líbil jeho přístup, kdy u partií nespěchal, častěji si promýšlel varianty a odměna se dostavila. Odehrál řadu partií s dobrými hráči a otestoval si formu před blížícím se MČR družstev mladších žáků. V nejtěžším zápase podlehnul Vojtu Rybárovi, ale jinak zapsal šest výher, čímž si vysloužil stříbrnou pozici v turnaji.

Štěpán na nás udělal kladný dojem a jsme rádi, že se šachově postupně zlepšuje!

Kategorie U12

Nedávno jsme psali o Krajském přeboru družstev mladších žáků, kde soutěží děti do 12 let. Vychvalovali jsme 2 talenty našeho oddílu, kterými jsou Matěj Šotek Oskar Gřešek. Oba hráči sehráli znovu perfektní turnaj a dokráčeli si pro nádherný double.

Matěj byl motivovaný celkovým prvním místem a udělal pro něj mnohé. Pořádně zatopil pod kotlem od prvního kola a doslova ujel všem dalším účastníkům. Jeho hra převyšovala ostatní hráče minimálně o jeden hrací stupeň a během turnaje vyhrával až do šestého kola. Posléze si dal remízu s oddílovým kolegou Oskarem, aby se ve finálovém sedmém kole ukázalo, kdo zvedne zlatý pohár nad hlavu. Matěj udělal remízu a uhrál celkově 6 bodů, přes třetí pomocné hodnocení se stal vítězem turnaje i celé kategorie!

Zlatý Matěj s pohárem (uprostřed) přidal do sbírky další nejcennější trofej a bude nás zastupovat na MČR v rapid šachu!

Oskar odehrál perfektní turnaj. Přijel natěšený a věděl, že musí zabrat, aby se mohl ucházet o postup na MČR. Sehrál řadu bojovných partií, až jsem koukal, co všechno dokáže ze sebe dostat, pokud mu jde opravdu o hodně. Do posledního tahu bojoval o první místo v turnaji i čtvrté postupové na MČR. Bohužel na základě pomocného hodnocení byl Oskar druhý, přestože uhrál rovněž 6 bodů. V celkovém součtu mu pro změnu zlomila vaz první část sezony, kdy nepodával vždy optimální výkony a musel se spokojit s pátým místem. Jestli dostane divokou kartu a bude mít štěstí, se teprve uvidí.

Slezanské duo Oskar (vlevo) + Matěj (uprostřed) získali pro náš oddíl úžasný double!

Kategorie U14

V této kategorii jsme měli 6 borců, kteří přijížděli na turnaj s rozdílnými ambicemi. Jmenovitě Matěj Lorenc, Denny Hulva, Šimon Šotek, Eduard Formánek, Daniel Czech Michal Němec.

Michal si odbyl těžkou premiéru na krajské úrovni, ale úplně se neztratil. Získal 2,5 bodů i mnoho zkušeností. Mírné zklamání převažovalo u Danka, který sehrál výborně začátek i konec turnaje. Ve střední části si prožil šachovou krizi, která jej stála lepší umístění, přestože získal solidních 4 body. Standardní výsledek uhrál Eda, který si připsal 4,5 bodů, ovšem pokud by chtěl získat medaili, musí příště ještě někde posbírat celý bodík.

Nyní přehodím hráče podle jejich příběhu, aby byl text nadále napínavý. Skvělý výsledek zaznamenal Matěj, jehož hra snesla přísnější měřítko a připsal si několik skalpů i cenných remíz s mnohem silnějšími hráči. Zisk 5,5 bodů mu vynesl bronzovou medaili v turnaji, na kterém obstál se ctí. Bohužel v celkovém hodnocení mu chyběly body z předešlých turnajů, kde nemohl nastoupit, ale pro změnu bodoval na tatami, kdo z nás to má?

Bronzový Matěj (vpravo) je štikou každého turnaje a soupeři zjistili, že s ním musí počítat, skvělá práce!

Velice zvláštní turnaj zaznamenal Denny. Na začátku působil velice dobře, ale zadrhl se ve čtvrtém a pátém kole, následně svojí precizní hrou dokázal uzmout další dvě vítězství, ale neměl absolutní ponětí, kolikátý skončí? Do celkového pořadí i turnajového výrazně promluvily tři faktory: úžasný výkon zlatého Daniela Bělockého (BŠŠ), loupení bodů Matěje Lorence Marka Koždoně (TŽ Třinec) a nemoc Šimona Šotka.

Přestože Denny získal 5 bodů, skončil na výborném čtvrtém místě. Po dlouhé době měl štěstí na los i pomocné hodnocení. Když se k vám štěstí nakloní, měli byste si ho vážit i utrhnout do zásoby, jelikož při závěrečném hodnocení byl náš hráč nejprve zklamaný, že má pouze čtvrté místo, ale netušil, co mu nechtěně naservírovali jiní hráči. Díky shodě okolností se stal Denny třetím nejlepším hráčem Moravskoslezského kraje. Vyhlašování jsem si opravdu užil, protože Denny vůbec nevěřil, co se děje, ale za potlesku stoupal na podium. Konečně získal za svoji dřinu cenný vavřín a dokonce si vybojoval postup na MČR. Myslím si, že v sále nebyl nikdo, kdo by mu to za jeho dřinu nepřál!

Šílený kolotoč se rozhodně nezastavil, řádně si držte klobouky. Jedna z největších otoček krajského šachu se odehrála o pár sekund později. Měli bychom však začít od začátku. Šimon odjížděl na turnaj s určitým handicapem, ale extrémně toužil po titulu Krajského přeborníka, aby demonstroval svoji šachovou sílu, která nadále graduje.

První 4 kola proběhla podle plánu, ale už od třetího se začala projevovat nemoc, se kterou Šimon bojoval více než se samotnými soupeři. V pátém kole ještě zremizoval Matěje, ale posléze úplně odpadnul, přestože bojoval ze všech sil. Po pravdě si nepamatuji, kdy Šimon naposledy prohrál dvakrát v řadě na turnaji, ale nebylo to moc příjemné. Každopádně mě moc potěšila reakce našich spoluhráčů i okolí, které mělo o Šimona starost, ten se pro změnu nevymlouval na nemoc a ocenil hru soupeře. Se 4,5 body skončil "až na devátém místě" a věděl, že moc bodů do tabulky nezapíše.

Vyhlášení

Pochvalu za vyhlašování míří za celým týmem pořadatelů Dolního Benešova, kteří měli nádherné ceny a všechno bylo vzorně nachystané. Speciální poděkování patří Tomáši Kučerovi, který se mnou počítal výsledky. Bez něj bych si určitě neporadil tak dobře a rychle.

Kategorii H14 (kluci) jsme museli počítat třikrát, jelikož se nám stala bodová shoda na prvním místě. Jestli si vzpomenete na rivalitu Šimon Šotek vs. Alex Macošek, hádáte velice správně. Oba borci si uhráli shodně 69 bodů ze 4 nejlepších turnajů. Náš hráč měl lepší pomocné hodnocení, jelikož uhrál více partiových bodů. Polévalo mě horko za notebookem, jelikož i jako člen Slezanu Opava jsem nechtěl nikoho poškodit. Ověřovali jsme úplně všechno, že sedí a posléze mohli teprve vyhlašovat.

Z moci mi svěřené, oficiálně prohlašuji Šimona Šotka Krajským přeborníkem (uprostřed), stříbrný Alex Macošek (vlevo) a bronzový Denny (vpravo)!

Závěrečná slova

Chtěl bych poděkovat pořadateli za skvělý turnaj, dále Krajskému šachovému svazu Moravskoslezskému kraje i Komisi mládeže za důvěru, že jsem mohl předávat ocenění. Byly to pro mě nezapomenutelné chvíle vypjetí i následné radosti, na které budu jednou s vděčností vzpomínat.

Všem kvalifikovaným hráčům na MČR v rapid šachu přeji hodně štěstí a zase někdy u šachu, Váš Martin.

 

Martin Rell, šéftrenér Slezanu Opava

 

Komentáře

Zatím žádný komentář

Před vložením komentáře je potřeba se přihlásit

Přihlášení

Registrace