Šachovy turnej v blesku
Antonín Vilášek

A už je to tu zasyk, frondšaft se slovenskyma šachystama. Posledně sme se vidželi před kovidem na Slovensku a potem byla doba temna, jak by napsal Lojza Jirasek. Muši se to obnovič sem se řek jako byvaly okresni šachovy načalnik a zbantoval sem kolegu Martina, aby předložil na vykonym vyboru, že se pozvu Slovaci na besuch Opavy a okoli. Okresni načalnici nažhavili kompjutry, dali dohromady termin a mušel se dohodnuč vikendovy program, co tu budu oni robič. Dycky byl taky obyčej, že v patek se zrobil blicak, v sobotu turnaj v rapidu a v nedělu oficialni mač Opavsko-Liptov. Bylo to v režii našeho vykoneho vybora. Ten rozhodnul, že synci budu spač v Bolaticach, v patek se zrobi blicak v Opavě, v sobotu turnaj v Kozmicach a v nedělu mač v Dolnim Benešovu. Karel s Martinem a Markem dali glovy dohromady, ja sem tež cosyk dřystnul a dohodlo se, že se v patek zrobi v naši klubovně otevřeny okresni přebor v bleskovym šachu. Zabijeme tym dvě muchy jednum ranum. Otevřeny proto, aby mohli hrač i Slovaci. Aokresni, aby mohli přyječ i synci z inych destinaci než je Opava.

            Celková atmosféra 

 

Opavský souboj

 

Co taky turnej znači? Bleskovy proto, bo mušiče bleskově tahač. Pro zasvěceneho šachystu to je mač bystre oko a rychlu ruku. Čemu? Bo mače na celu partiu enem třy minuty a bunus dvě sekundy za každy tah, kery se zrobi. A možu vam řect, že ten cajt učeka fakt cu šnel. A to ešče mušiče přemyšlač, jak teho soka na druhe straně šachovnice udolač. A to je to bystre oko.

 

Šimon Šotek

 

Mladíci v akci

 

Synci mušeli zrobič propozice, aby to mělo jakusyk fazonu a oslovič fšecky kluby v širokym okolu. Co si budžeme povědač, bylo už po sezoně a chlopi teho už měli za cely rok plne zuby. Kromě teho byl v sobotu ešče turnej v Kozmicach, kaj se plno šachystu chystalo. Tuž se velka učast něčekala, ale gluvně aby přyjeli Slovaci, bo pro ně sme to robili. Kromě propozic sme tež mušeli přypravič jakesyk to občerstveni, bo synci po te cestě z ciziny určiče přyjedu hladni a žižnivi. Fšecko se přypravilo a už se enem čekalo na džeň D a hodžinu H.

Měl sem tež také dilema jak ten Hamlet, hrač či něhrač. Co na to budže povědač muj Angličan. Cely rok sem robil enem kapitana a fčil mam hrač? Co to zrobi s mojum glovum to psychycke napěči. Kvuli teho sem ani v sezoně něhral. Ale co, budže to enem na jedenact kol, cosyk ukecam na remizu, cosyk prohraju, o co idže? Budu se snažič tam dustojně zastupovač rentiery a esli se vybulim, tuž teho něcham a spočnu se. Řek sem se, že to prubnu, ať se ten Angličan vzteka, hudruje či vyhrožuje. V najhošim ho usadim paru pulkama slivovice a naperu ho, aby dal pokuj. No chcel sem hrač už kvuli tym slovenskym šohajom, bo někere znam a chcel s nimi podřystač. A nechcel sem jen tak sedžeč a kukač, jak se fšecy biju za tyma figurkama. Dal sem se stranicky ukol, budu hrač a něsmim byč poslední.

 

Na férovku

Na férovku

 

Slovaci přyjeli jako dycky pozdě, ale v plne sile. Kromě našich Opavaku se přyšli zahrač i synci z Dolniho Benešova s jednim favoritem turnaja. Celkem dvacet štyry se nas sešlo, což něbylo zasyk tak zle. Po tych uvodnich dřystach a vypiči pulky šnapsu na to, že sme se zasyk sešli, se mohlo naplno hrač. Karel sednul za kompjutr a už hlasil prvše kolo. Dostal sem něznameho Slovaka z Ružomberoka, tuž sem mu ukazal, jak se hraje zahajeni orangutan. Byl z teho tak vykolejeny, že sem vyhral na čas. A pak to už jelo samo. Ze mě to spadlo, Angličan mi v glově usnul a ja sem moh bojovač za tum šachovnicum. V polovině turneju se Angličan zbudil, začal mi tlačič na ruky, kere se začaly klepač, tuž sem ho uzemnil jednum slivovicum a tym zasyk uložil k zimnimu spanku. Postupně sem vyhraval, či prohraval, byly i třy remizy, jedna vybojovana, dvě okecane, ale pěč razy sem vyhral, z toho třy razy se svojima synkama z šachoveho družstva. Dědek jim ukazal, jak se hraju bleskove šachy, postupně to na vlastni skuru poznali bratři Šotkove a Eda Formánek. No sorry kluci, až vypiječe tolik teho šnapsu v živoče, co ja, tak tež mě poraziče! Ale to ja už tu něbudu. Posledni 11. kolo skončilo a ja něvěřyl vlastnim očam. Osme místo s 6,5 bodem z 11 bylo maximem, jake sem gdy v poslednich rokach dosahnul. A gdo vyhral? Najvětši favorit Pavel Rakús z Dolniho Benešova před našim Dominikem Klapuchem a Tomášem Kučerum tež  z Dolniho Benešova. Opavsky favorit Marek Nábělek byl štvrty.

Dominik Klapuch-Pavel Rakús-Tomáš Kučera

 

Marek Nábělek-Pavel Rakús

 

No a za odměnu mě potem Martin Vícha odvezl dodom, bo ten Angličan se probudžil a začal mi nadavač, co tu ešče robim, že večerniček už davno byl. Tak sem se se fšeckyma rozlučil, gluvně s našima bratrama a upaloval za robum a teplym lužkem.

A v nedělu sem se jel regenerovač na Vysočinu na velnes pobyt do městečka Bystré, kaj sem se lečil to bystre oko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antonín Vilášek

 

https://chess-results.com/tnr926664.aspx?lan=5&art=1&rd=11&turdet=YES

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Zatím žádný komentář

Před vložením komentáře je potřeba se přihlásit

Přihlášení

Registrace