Poslední derby v této sezóně skončilo plichtou
Karel Záleský

Poslední kolo znamenalo i poslední letošní derby s Dolním Benešovem. Říkal jsem si, že vpředu mají silnější hráče, že předek to udrží a zadek to uhraje. Opět jsem se mýlil v tom, jak silné hráče ke svému věku máme vpředu. Hosté na nás vyrukovali se třemi Vavřínkovými, dvě děvčata a jejich maminka. Sestavu doplnil zkušený Jarda Melecký a vzadu nám neznámý Tomáš Reichel. Jako povolený doping jsem klukům donesl nějaké sladkosti, aby měli dostatek energie při přemýšlení. Utkání se vyvíjelo dost divoce. I když jsem upozorňoval na to, že musíme hrát zodpovědně a pomalu, tak za hodinu a čtvrt to bylo 1:1. za 3 hodiny 2:2 a na páté šachovnici se další dvě hodiny trápil Oskar, který se snažil ve věžové koncovce uplatnit výhodu pěšce, nepodařilo se, soupeř kupodivu neudělal chybu.

A nyní k výkonům jednotlivých hráčů.

Šimon Šotek – Jaroslav Melecký  1:0

Šimon si svého zkušeného soupeře doslova namazal na chleba. Za hodinu ho jasně přehrál a vybojoval první bod pro nás. Tady jsem věřil ve vítězství.

 

Denny Hulva – Anna Vavřínková 1:0

Pěkná partie od Dennyho, zisk pěšce a tlak těžkých figur přinesl své ovoce, bílá se jen bránila postupu volného pěšce a nakonec po třech hodinách hry „hodila ručník do ringu“.

 

Matěj Šotek – Marie Vavřínková 0:1

Tato partie ukázala, jak nevyrovnané výkony podává Matěj v OP. Někdy brilantně vyhraje a někdy, jako dnes, odejde poražen za hodinu a čtvrt a s bílými figurami. Nechápal jsem to, takže Matěji - zklidnit se a hrát pozorněji a zodpovědněji celou partii. Dokážeš hrát lépe a věřím, že dnešní prohru brzy odčiníš.

 

David Sobek – Jitka Vavřínková 0:1

Davida jsem nominoval proto, že byl odpočatý a na soupisce je postaven výše. Čekal jsem, že zabojuje. Zabojoval, ale byl to ztracený boj.     Sice s černými figurami, ale celé zahájení se mi nelíbilo a byl pod stálým tlakem, kdy udělal pár nepřesných tahů, ztratil kvalitu, potom celou věž i partii.

 

Oskar Gřešek – Tomáš Reichel  0,5 – 0,5

Nejdelší partie utkání. Bojovalo se přes pět hodin skoro do holých králů. Oskar se snažil najít s pěšcem víc skulinku v obraně svého soupeře, ale bohužel se nepodařilo. Naděje na titul okresního přeborníka se rozplynula.

Plichta s naším tradičním soupeřem není neúspěch, ale tentokrát jsme potřebovali vyhrát. Jejich silnější „Céčko“ jsme dokázali u nich porazit, nyní se to nepodařilo, možná příště. Sám ze své zkušenosti vím, že proti děvčatům  se špatně hrají šachy.

Nakonec jsme obsadili v OP druhé místo, když i Orel B zaváhal a nechal body ve Vítkově, vyhrál ten třetí vzadu, Dolní Benešov C s lepším pomocným hodnocením.

Chtěl bych poděkovat dnes všem za předvedený výkon. Vím, že nikdo nechce prohrát, ale je potřeba se z těchto porážek poučit.

Zde bych chtěl použít slova klasika: Každá prohra má svůj půvab, prohrávejte s elegancí!

Antonín Vilášek

kapitán Slezanu Opava C

Komentáře

Zatím žádný komentář

Před vložením komentáře je potřeba se přihlásit

Přihlášení

Registrace