Král Šimon a stříbrné království!
Martin Rell

Parta superhrdinů excelovala i v mezinárodní konkurenci!

Před pár lety by mě nenapadlo, že budu trávit Velikonoce na šachovém turnaji. Většinou jsem byl veselý Velikonoční zajíček, který obcházel Opavu s košíkem v ruce a sbíral do něj kraslice a jiné odměny, které jsem si vykoledoval za říkanky. Rovněž jsme nikdy neměli tak silnou mládež, abychom mohli na mezinárodní festival pomýšlet. Jenže časy se mění, máme skvělé děti, které na sobě pilně pracují, já jsem pro změnu starší, a tak jsem své řemeslo koledování přenechal mladším ročníkům.

Začátek turnaje byl plánovaný na čtvrteční dopoledne, které se krylo s mojí prací, takže nás znovu zachránil "Karel "Stan Lee" Záleský, který ráno naložil děti a jel s Fiatem Punto vstříc zážitkům do Frýdku-Místku. Samozřejmě jsme museli excelovat od počátku turnaje, a tak jsme u prezence postupovali úspěšně naopak a způsobili drobný zmatek, který se naštěstí vyřešil a vysmáté děti usedly za šachovnice, aby odehrály první partii v turnaji.

Náš oddíl reprezentovali Šimon "Captain America" Šotek, Matěj "Thor" Šotek, Daniel "Hulk" Czech, Denny "Hawkeye" Hulva a Oskar Iron-Man" Gřešek. Jak se vedlo našim superhrdinům, se dozvíte v dalších řádcích, tak neváhejte a vydejte se na slunečnou dráhu, po které se k dětem připojil ve čtvrteční odpoledne Martin "Jack Kirby" Rell.

Oskar Iron-Man Gřešek

Náš první superhrdina se rozhodnul, že bude soutěžit s hráči v kategorii U12, kde měl podle nasazení skončit v TOP 10. Samotný začátek turnaje začal bohužel přesně podle posledních prognóz, které našeho Oskara provází. Byl účastníkem jediné partie, která skončila remízou v rámci prvního kola. Tato ztráta jej paradoxně navnadila na druhé kolo, kde sehrál nejlepší útočnou partii a po zásluze přetlačil svého soupeře. Věřili jsme, že jsme se vrátili na vítěznou vlnu.

Na Velký pátek se musel Oskar nejprve sklonit před uměním lotyšské hráčky, která loni porazila i jeho oddílového kolegu. Naštěstí odpolední partie měla jednodušší a přívětivější závěr, když Oskar bodoval naplno. Sobotní i nedělní zápasy byly podobné jako vejce vejci. Sázka na jistotu a postupné sbírání půl bodů za 4 remízy v řadě. Věřte mi, nebyl jsem příliš nadšený, jelikož i samotné partie měly totožnou strukturu bez větší hloubky a docházelo zbytečně k brzkým výměnám.

V závěrečném kole jsem motivoval našeho borce, aby zvítězil, jelikož mohl pomoci našemu oddílu v soutěži družstev. Schylovalo se k další remíze, ale soupeř udělal chybu, které Oskar využil. Celkově si v turnaji připsal 5,5 bodů a umístil se na 11. místě. Za jiných okolností bychom byli nadšení, ale herně jsme čekali trochu více.

Svoji železnou sílu ukázal Oskar (vpravo) v simultánce, kde dokázal zremizovat Antona Korobova!

Denny Hawkeye Hulva

Slezan Opava měl kvarteto hráčů v kategorii do 15 let. Každý z hráčů měl své sny i představy, ale bohužel jen někomu se splnilo všechno, co si předsevzal. Denny zažil vynikající vstup do turnaje. Svým jestřábím zrakem viděl mnohem více, než tomu bylo na předešlých turnajích. Sice se musel v 2. kole sklonit před svým oponentem, ale jinak působil velice svěže. Jeho páteční partie snesly přísnější měřítko, navíc musel absolvovat obě bitvy v podstatě v kuse, jelikož hrál první partii opravdu dlouho.

Vítězná šňůra se ještě protáhla do sobotního dopoledne, kdy bílými figurkami zahrál výborně. Následně nastal zlom, který jsem si nedokázal vysvětlit, i když jsme se na něj snažili přijít do konce turnaje. Všechno začalo brilantní kombinací Šimona, který donutil Dennyho, aby si postavil dámu a následně inkasoval nepříjemný mat pěšcem. Sám jsem zažil ještě horší mat v Jeseníku, kde jsem hrál o první místo. Přestože mám s tímto dost zkušeností, můžu potvrdit, že celá koncepce i psychika se Vám složí jako domeček z karet a těžko se naskakuje do rozjetého rychlíku.

Nedělní partie byly už bojácně a plně odpovídaly Dennyho rozpoložení. Vůbec se mu nedařilo a mírně horší pozice vzdával, jelikož si absolutně nevěřil. Pondělní zápas absolvoval s dalším z oddílových kolegů, kde byl přepočítaný v koncovce a musel se spokojit pouze se 4 body a 26. místem. Myslím si, že Denny zažil výbornou zkušenost, se kterou naloží v příštích turnajích lépe, protože už bude vědět, jak se zachovat, aby nezahodil slibně rozehraný turnaj.

Denny (vlevo) je zarputilý bojovník. Věřím, že čím bude hůře na cvičišti, tím lépe bude na bojišti!

Matěj Thor Šotek

Matěj se letos rozhodnul, zkusit silnější kategorii, aby si zvyknul na těžší partie, které ho čekají v dalších letech. Premiéru si odbyl bílými figurami, přičemž zvítězil za necelou hodinu, a to mu dalo až příliš sebevědomí. Další dvě partie totiž jeho kladivo mlčelo, protože poznal opravdovou sílu mládežníků, kteří mají zkušenosti z vyšší kategorií. Přestože měl Matěj solidní šance, často nevytušil potenciál pozice ze soupeřovy strany a jeho rychlé hraní devalvovalo nesmírnou snahu o bodový zisk.

Z nepovedeného začátku se Matěj oklepal a začal se mocně ohánět svým nadpozemským nástrojem, který měl drtit soupeře. Spanilá jízda začala od pátečního večera, pokračovala v sobotu i neděli, ba dokonce jej v simultánce nepřibrzdil ani Anton Korobov, jelikož motivovaný Matěj dokázal velmistra rovněž zremizovat a drží si s velmistry neskutečnou bilanci.

V posledním kole narazil Matěj na těžkou lotyšskou váhu, které nedokázal vzdorovat. Zbytečně zahrál v partii rychle, ale při rozboru si všechno uvědomil, a tak věřím, že je poučený do příštích bojů. Jsem moc rád, že si vyzkoušel silnější kategorii a rozhodně se neztratil, jelikož uhrál solidních 5 bodů a skončil na pěkném 15. místě.

Matěj (uprostřed) prokázal, že může hrát se silnějšími hráči, ale musí přidat s tréninkem zejména doma, pak bude opravdový Thor!

Daniel Hulk Czech

Zcela určitě můžeme hovořit o největším překvapení turnaje, protože Danek odjížděl na turnaj v roli outsidera, o kterém se pochybovalo, zdali dokáže vydržet celý turnaj a jestli neskončí v poli poražených. Náš Hulk poprvé zavřel ústa všem pochybovačům v prvním kole, kde dokázal zremizovat za černé kameny hráče s ratingem dosahující 1800! Navíc čtvrteční den završil výhrou v pěšcové koncovce, která byla zcela prohraná, ale Danek šikovně nasměroval soupeřku ke svému zbytečnému pěšci a provedl povedený průlom.

V pátek si vyzkoušel i partii s Angličanem, ale jeho nové zahájení prozatímně nesklízelo ovoce. Odpolední partie se naopak výrazně povedla, a tak směle nastupoval do sobotních zápasů, kde se setkal s oddílovým kamarádem Matějem. Přestože měl černé figury, dokázal zremizovat skvělého hráče. Na druhou stranu už cítil únavu a výrazně se obával o odpolední zápas. Danek však předvedl vynikající partii a připsal si celý bod a pomalu nakukoval k online deskám.

Těžké partie se podepsaly na našem hráči, který si prošel nedělním martýriem, kdy se mu ve slibných pozicích nepodařilo ideálně pokračovat. Dostal se na cestu dvou porážek v řadě, navíc ho čekal na pondělní utkání Denny. Moc se necítil, ale stále mě žádal o rady. Zahráli jsme si pár krátkých partií, kde jsme si vyzkoušeli zahájení, ostatní zůstalo na Dankovi. Partii s Dennym zahrál po vzoru našich partií, pochytil, kde mu hrozí nebezpečí a nakonec vzorně přešel do koncovky, kterou si pohlídal.

Vážení čtenáři, náš debutant a "outsider turnaje" si připsal na své konto krásných 5 bodů a skončil na úžasném 12. místě. Tvrdá píle, nasazení i výrazná hranice obětování přinesla kýžené ovoce. O jednom bonusu navíc, se dočtete později.

Danek (vlevo) hraje partie srdcem a myslím si, že nám roste perfektní týmový hráč do družstev, kterému záleží více na výsledcích týmu, než jeho samotných!!!

Šimon Captain America Šotek

Spanilá jízda jednoho z netalentovanějších mládežníků Moravskoslezského kraje pokračovala i v kategorii U15 na Turnaji šachových nadějí. Šimon má úžasnou vlastnost, naučil se hrát s rolí favorita, na kterého se chtějí ostatní vytáhnout, zároveň dokáže rozehrát těžké partie, u kterých sedí hodiny, a toho se mnozí soupeři děsí. Základní stavební kámen zlaté medaile položil náš šikula hned první den, kdy zahrál dvě ostré partie, ve kterých demonstroval taktickou vyspělost. Druhá partie proti Nikol Bartečkové byla dokonce zvolená partií dvojkola i úspěšně aplikována na tréninku Benjamínků a Kadetů Slezanu Opava.

Žádný strom sice neroste do nebe a neměli bychom jen chválit, ale pokud si držím celý turnaj normu, že mě nikdo neporazí, jedná se určitě o povedený turnaj. V druhém dni zaváhal Šimon pouze ráno, kde přešel do koncovky, kde se úplně necítil, a tak vzal černými figurami remízu. Za bílé kameny se proměnil v absolutního drtiče, který smetl další překážku za titulem. Líbilo se mi, že se na nic nevymlouval a otevřeně hovořil, že chce turnaj vyhrát nejlépe bez prohry.

Třaskavé derby v 7. kole: Šimon Šotek (Slezan Opava) vs. Alex Macošek (TŽ Třinec)

Vzorný opavský kapitán se prezentoval pěknými výkony i v sobotu, kdy zremizoval znovu černými lotyšského favorita turnaje a posléze uštědřil mat pěšcem. Na nedělní zápas se schylovalo ke kamarádskému duelu s Alexem Macoškem, více se rovněž dozvíte na konci článku, pouze napíšu, že Šimon zcela zaslouženě vyhrál. V osmé partii si pohlídal jedinou nebezpečnou slečnu z BŠŠ, o které bude rovněž řeč a v posledním kole absolutně zválcoval svého protivníka.

Suma, sumárum nádherný výkon 7,5 bodů bez jediné porážky a perfektní 1. místo v turnaji. Celkový výsledek je korunovaný ještě remízou s Antonem Korobovem v simultánce, kde dokonce sahal Šimon po senzaci, ale s kvalitou si nedokázal poradit úplně podle svých představ.

Ať žije král Šimon!!!

Fotbalové okénko

Nedílnou součástí šachového turnaje bylo i fotbalové klání, kdy jsme do naší party přizvali právě výše zmíněného Alexe Macoška a jedinou nebezpečnou ženu turnaje - Terezku Horkovou z BŠŠ. V následujících dnech jsme se rozrostli ještě o Marka Koždoně, Ondru a Vojtu Boffa, takže se uspořádal i duel Slezanu Opava vs. TŽ Třinec + BŠŠ.

Nejsou úplně důležité výsledky, hlavní je, že jsme si výborně zahráli. Jen mimochodem vždycky jsem byl ve vítězném týmu a vyhráli jsme postupně 16:9 a 11:4 (vítězný tým: Terezka, Alex, Danek a Martin) a poslední nejlepší zápas družstev 5:4 po prodloužení (vítězný tým: Šimon, Matěj, Danek, Oskar, Denny a Martin).

Největší radost jsem měl z Danka, který se nejprve nedokázal trefit do míče, ale během 4 dnů zaznamenal úžasný pokrok, ba dokonce se naučil i bránit a dokázal blokovat střely. Někteří kluci si i mezi sebou dělali penaltové rozstřely a rivalita Šimona s Alexem byla velmi úsměvná. Zatímco na hřišti byl lepší Alex a Šimon lovil míč ze sítě častěji, za šachovnicí ukázal Šimon, proč se mu všichni zaslouženě dívají na záda nejenom na tomto turnaji.

Simultánka, Holanďani, rozbory a miniturnaj TŠN 2024

Na simultánce jsme hráli všichni. Ze 6 výsledků jsme třikrát zaskočili favorita a odnesli si nádherné remízy. Šimon byl opravdu blízko senzace, ale zase má postaráno o motivaci do dalšího ročníku. Danek i Denny podlehli po boji našemu společnému soupeři, ale drželi se statečně. Když jsem se chlubil fotbalovým okénkem, tak Anton Korobov mi naservíroval pořádný kotel, který jsem si snědl až do dna. Vůbec jsem si za černé figury nezahrál a strategicky dostal bombu. I já mám o motivaci postaráno!

Rozmanité dvojice hráčů hrály proti pevné dvojici Terezka + Alex se střídavými úspěchy. Samotné partie byly zajímavé, ovšem diskuse během hraní ještě více, bavil jsem se přímo královsky.

U rozborů jsem se bavil o dost méně, jelikož jsem viděl velké množství partií s nečitelným zápisem, a tak jsme pozice častokrát prohazovali nebo vůbec nedohráli. Jsem rád, že jsem mohl analyzovat i s hráči z Šachy Krnov, jelikož jsem se zase něčemu novému naučil.

Miniturnaj jsme si uspořádali na pokoji, kterého se zúčastnili všichni hráči Slezanu Opava, které doplnil Eda Formánek a na pár kol i Adam Kovalčík (oba online). Přestože jsem vyhrál turnaj, musel jsem se hodně snažit, abych získal první místo. Kluci hráli velmi dobře a měl jsem z nich radost. Mohl bych se chlubit, že jsem jediný, kdo dokázal Šimona na celém TŠN porazit, ale partií našeho turnaje byla moje jediná prohra s Matějem, který sehrál brilantní partii a využil mé jediné chyby, nádherný výkon!

Závěr patří stříbrnému Slezanu Opava

Zajisté čekáte na stříbrné království, kde je králem Šimon. Inu každé TŠN se koná i prestižní soutěž družstev, kdy každé družstvo má 4 nebo 5 členů. Sčítají se dosažené výsledky jednotlivců a počítají se 4 nejlepší dosažené výsledky jednotlivců pro daný tým. Obrovskou radost měl Danek, jehož 5 bodů se počítalo, protože byl mezi našimi 4 nejlepšími hráči. Jeho sen se stal skutečností!

Nejlepším družstvem na turnaji byla Anglie a bronzový tým vzešel z Kraje Vysočina!

Odměnou nám byl i vynikající čokoládový dort, který jsme spořádali na místě a pár kousků jelo i domů. Na úplný závěr bych chtěl poděkovat našemu družstvu superhrdinů, se kterými jsem zažil úžasný turnaj plný radosti a zábavy. Doufám, že si brzy něco podobného zopakujeme, pokud by se tak nestalo, rozloučím se poupraveným názvem jednoho z dílů mého oblíbeného hrdiny Jamese Bonda - Zážitky jsou věčné!

 

Martin Rell, šéftrenér Slezanu Opava

Komentáře

Zatím žádný komentář

Před vložením komentáře je potřeba se přihlásit

Přihlášení

Registrace