Bronzová senzace opavských kulíšků!
Martin Rell

Bombič dotáhnul Slezan Opava za nečekanou medailí!

Blížící se konec měsíce března znamenal každoroční zápolení mladých šachistů, kteří změřili své síly v rámci Krajského přeboru družstev mladších žáků. Místem turnaje se stal obligátní Frýdek-Místek, který vyhrál letos v konkurzní nabídce před Krnovem. Skvěle připravený hrací sál, výborní rozhodčí, akustika i světla v hrací místnosti jasně ukázala, že delegáti zvolili výborně, avšak známé prostředí Krnova naznačuje, že se mu třeba podaří, zvítězit v příštím roce.

My jsme vyráželi na turnaj se smíšenými pocity. měli jsme s sebou nejlepšího hráče do 12 let v rámci Moravskoslezského kraje, dále jeho skvělého sekundanta, na třetí desce natěšeného Štěpána, čtvrtou desku si uzmula pro sebe Janička, kterou nám na turnaj půjčil oddíl Šachy Krnov, kterému moc děkujeme. Dále pokračovala pátá, respektive šestá deska, kde se měli střídat 4 kluci, kteří by nasbírali další zkušenosti, ale nakonec jsme museli jednoho šikulu oželet, i když o jeho absenci se dozvíte něco na konci článku.

Turnaj se hrál na 7 kol, přičemž některé stoly měly online přenos, podle nasazení jsme měli skončit na druhém místě, ale věděli jsme, že favorité jsou jinde. Našim cílem bylo umístění do čtvrtého místa, které by nám zaručilo postup na MČR družstev mladších žáků.

1. kolo: BŠŠ "C" vs. Slezan Opava

Naše družstvo se mělo výrazně opírat o první dvě desky, kde jsme museli pokaždé naplno bodovat, abychom měli naději v zápase. S nabitými zkušenostmi z Krajského přeboru družstev starších žáků se prezentoval David Hellebrand, který zahájil partii nedobře, ale postupem času dokázal získat převahu nad svým soupeřem. Vyrovnaný stav zařídil soupeř na páté desce, kde nachytal Huga Tomáše v nedbalkách a obíral ho jako zkušený krupiér hráče v kasinu.

Důležitým faktorem byly první dvě šachovnice, kde nejprve zvítězil Oskar Gřešek, kterého doplnil za pár minut Matěj Šotek. Dlouho se posléze čekalo na rozuzlení, které nemělo konce, když navíc Štěpán Kurka prohrál rovnou koncovku, museli jsme tlačit Janičku Šlachtovou, která vedla o figuru. Naštěstí dobrala v poslední sekundě soupeřce posledního figuru, a tak nevadilo, že spadla na čas, jelikož její remíza přisoudila první výhru našim barvám. 2,5:3,5

2. kolo: Slezan Opava vs. Dolní Benešov

Až při psaní článku jsem narazil na zajímavou věc. Zjistil jsem, že se našim soupeřům prohodila šachovnice číslo 5 a 6. Naštěstí to nemělo žádný vliv a je podstatné, uznat zejména sportovní stránku věci, ale je spíše důležité, aby se úplně každý hráč naučil, kde má sedět, od toho máme například Městskou ligu mládeže.

Zápas byl více než vyrovnaný a celkové skoré neodpovídá vývoji jednotlivých partií. Nejprve se nic nedělo a čekalo se na první bodíky, ovšem jakmile se otočila partie na páté šachovnici, vycítili jsme šanci na zisk všech bodů. Hugo stál na prohru, ale jeho soupeřka Viktorie neviděla jeden z posledních záchvěvů o taktický obrat a musela odevzdat značný materiál. Stejný případ v obráceném gardu probíhal na šesté šachovnici, kde debutoval Josef Hlávka. Počínal si velice dobře, ale v důležité fázi mu chyběla strategická znalost pozice, která se mu následně sesunula jako domeček z karet.

Jistotu bodu přidali staří známí Oskar a Matěj, kteří si své soupeře náležitě vychutnali. Když stejný recept probíhal na třetí, respektive čtvrté šachovnici, blýskalo se na zápasovou remízu, jenže Štěpán měl v prohrané koncovce více štěstí než rozumu, takže jeho soupeř spadnul na čas, a tak jsme mohli hlásit výhru 4:2.

3. kolo: Šenov "A" vs. Slezan Opava

S odstupem času nadále považuji třetí kolo za nejlepší z hlediska šachového i zápasového výkonu. Pomalu jsme kráčeli do poloviny turnaje a nutně jsme potřebovali zabrat na některých šachovnicích, které sice měly body, ale herní projev pokulhával. Velice dobře se odvděčil Oskar a posléze Štěpán, kteří dokázali partii rychle dostat na naši stranu. S klidným náskokem v zádech jsme sledovali trpělivou hru Janičky i Josífka. Mírné vrásky nám dělal Hugo, ale nemělo jít o nic dramatického.

I Josi si připsal první výhru v turnaji a za chvíli jej doplnila Janička, která předvedla nejlepší kolo z hlediska práce s časem. Hugo se musel sklonit před uměním soupeře, a tak jsme mohli za jasného zápasového vedení, vidět nádherný taktický přechod do koncovky, kde si Matěj počíhal na vytempování a potřetí za sebou zavěsil. Celkový výsledek zcela odpovídal předvedené hře a tušili jsme, že v dalším kole narazíme na největšího favorita turnaje. 1:5

4. kolo: Slezan Opava vs. BŠŠ "A"

Velký favorit zápasu se nenechal rozhodit a zvítězil s přehledem, i když jsme mu dělali obrovské potíže. Tušili jsme, že zadní desky zažijí velký průvan, kde jakýkoliv bodový zisk, bude splněný sen. David i Janička dlouho takovou normu drželi, jenže se nechali přehrát v remízových koncovkách. Jasně doplatili na nezkušenost a výbornou přípravu domácích borců, kteří využili každé chyby.

Díru do světa udělal Štěpán, který si s přehledem pohlídal Huga Waldera, takže se mohl pyšnit remízou. Velice dobře si počínali kluci i na prvních dvou deskách, kde jsme měli šance na oba body. Oskara nakonec dohnala časová tíseň, kde minul vítěznou kombinaci a později dostal pořádně naloženo. Naopak Matěj zcela deklasoval hlavní hvězdu Beskydské šachové školy a připsal našemu družstvu jedinou výhru v zápase.

Celkově jsme prohráli 1,5:4,5, přičemž k jakémukoliv zisku zápasového bodu jsme byli opravdu daleko. Na druhou stranu stojí za povšimnutí, že náš tým sebral pozdějšímu vítězi turnaje více bodů, než zbylých šest družstev dohromady, a to značí dvě věci. Pohár byl ve správných rukou u nejlepšího družstva a naše družstvo má potenciál.

5. kolo: BŠŠ "D" vs. Slezan Opava

Po velice dobrém výkonu jsme najeli na vítěznou vlnu a v pátém kole si smlsnuli na mladých nadějích Frýdku-Místku. Konečně se po delší odmlce prosadil Hugo, který odehrál svoji nejlepší partii turnaje. Záhy jej následovala Janička a na jedničce připisoval další bod do sbírky Matěj.

V rychlém sledu se musel vzdát David, kterého soupeřka postupně přehrála, ale vítězství nám zařídil Štěpán, takže jsme mohli s úsměvem na tváři pozorovat časovou tíseň Oskara, který sice brnkal na nervy, ale partii dovedl do vítězných vod. A tak jsme se mohli plavit směrem šesté kolo s 12 body na našem kontě. 1:5

6. kolo: BŠŠ "B" vs. Slezan Opava

Jedna ze štik turnaje nám pořádně zatopila za postupem do republikového kola. Další várka šikulů z nejlepší šachové školy v ČR nám jasně ukázala, co se musíme do dalších bojů naučit. V plné kráse vynikly všechny nedostatky i předpoklady, o kterých jsme hovořili na začátku samotného článku.

Mírní favorité z BŠŠ se opírali zejména o kvalitu na zadních deskách, kde nás masírovali od začátku. Hugo se ani nerozkoukal a už jej soupeř kosil jako trávu pro králíky. Dalším pánem na holení měl být Josi, ale záhadně se mu podařilo soupeře natolik zmást, že jej poslal do patové situace, najednou nám začala svítat naděje. Plamínek pořádně rozfoukal Oskar, který porazil svého neoblíbeného soupeře.

Jenže posléze Janička neustála čas v relativně dynamické pozici, kde obě strany mohly pomýšlet na výhru a posléze zahodil zápas Štěpán, když ve věžové koncovce vyměnil věže, přičemž měl o pěšce méně... Prapor Slezanu pozvednul v nejdelší partii turnaje Matěj, který rovněž v bezvýchodné situaci udělal hrubku, ale senzačně se s přispěním soupeře vrátil, navíc vyhrál neskutečným comebackem na pár sekundách. Sklidil zasloužený aplaus, ale všechny tři body putovaly zaslouženě k našim soupeřům. 3,5:2,5

7. kolo: Slezan Opava vs. Slavoj Poruba

Do posledního kola jsme vstupovali s vědomím, že pouze vítězství nás posune dál. Nechtěl jsem hrát s Krnovem, jelikož i ten chytil šanci za pačesy a mohl pomýšlet na postup. Malé přání se nám splnilo, ale narazili jsme na dalšího černého koně turnaje, který disponoval celkově lepším kádrem.

Přestože všechny předpoklady stály proti nám, dokázali jsme vzít osud do vlastních rukou. nejprve vyhrál senzačně na šesté šachovnici David, který věnoval na oko soupeři figuru, ten se jí rychle zmocnil a posléze bezmocně přihlížel matu na první řadě. Vítězství jsme mohli slavit mnohem dříve, pokud by Hugo v pozici dokázal najít jednoduchý jednotahový mat. Ten ovšem minul a následně jej soupeř přehrál.

Až v sedmém kole našel Matěj člověka, který mu urputnou hru zkazil možnost maximálního počtu bodů. Damian Žídek za černé kameny otupil tlak, navíc když ostatní šachovnice vypadaly bezmocně, zabořil Matěj hlavu do dlaní a zkroušeně přijal remízu. Na třetí i čtvrté šachovnici jsme nestáli dobře a tušili, že už není moc možností, jak zvítězit.

Mezitím získal Oskar výhodu, kterou mohl prosadit, ale jeho slabý čas přitlačil naše možnosti k nule. Když si navíc Štěpán nechal dát vidle pěšcem na krále a věž, zapisoval jsem stav zápasu s vědomím, že jsem se loučil s postupem. Pak jsem jen smutně přešlapoval u čtvrté šachovnice a čekal na zázrak.

Ten se skutečně dostavil, ale ani netušíte, jak těžké bylo, nic nedělat. Soupeř zahrál nemožný tah a najednou byla na světě kvalita i pěkná pozice. Janička si až po minutě uvědomila, že hráč zahrál nemožný tah. Opravdu dlouhá minuta... Jakmile rozhodčí nastavil správně hodiny a rozjela se nová pozice, soupeř se úplně složil. Vyrobil snad tři hrubé chyby za sebou a naštvaně zahodil krále. Měl fakt smůlu, ale my se mohli radovat z bodu, se kterým jsme nepočítali.

Velké drama si přichystal Oskar, který přešel do vyhrané pěšcové koncovky, kde hrál natolik bohorovně, že mu pomalu došel čas. Navíc ještě několikrát zatrnulo, protože s pár sekundami musel dávat pozor na pat. Sice jsme trochu tušili, že remíza v zápase stačí, ale riskovat tolik se vám opravdu nechce. Naštěstí Oskar zaknihoval důležitou výhru a mohli jsme začít oslavovat. 3,5:2,5

Vyhlášení

Už jsem úplně zapomněl, že se nám podařilo získat 15 bodů a dokráčet si pro bronzové medaile. Měl jsem radost z postupu, který od nás čekal málokdo. Sladkou tečku doplnil Krnov, který v posledním zápase zaválel a došel si pro čtvrté místo, které jej rovněž kvalifikuje na MČR.

Celkové výsledky: Chess-Results Server Chess-results.com - Krajský přebor MKŠS družstev mladších žáků 2024

Jasným a zaslouženým vítězem se stalo družstvo BŠŠ "A", které mé výborné parametry a přeji jim, aby se jim dařilo i na republice a myslím si, že mají solidní náběh do TOP 5. Stříbrný post si zasloužilo družstvo BŠŠ "B", které se prezentovalo výbornými výkony a čeká jej rovněž cesta do Harrachova.

Bronzová příčka putuje do Opavy díky následujícím šikulům: Matěj "Bombič" Šotek, Oskar Gřešek, Štěpán Kurka, Janička Šlachtová (děkujeme Krnovu!), Hugo Tomáš, David Hellebrand a Josef Hlávka!

Dnes si můžeme užívat úspěch, ale zítra nastupuje opět jen tvrdá dřina, bez které nikdy další vavříny nebudou!

Čekají nás nesmírně dva těžké měsíce, kde musíme zmobilizovat všechny síly, abychom byli konkurenceschopní i na MČR. Nikdo od nás nic nečeká, a tak můžeme jedině překvapit. 13. místo se zdá nedosažitelné, ale uděláme maximum, abychom pomohli nejen sobě, ale celému Moravskoslezskému kraji. Je nám ctí, že můžeme i jejich barvy reprezentovat, a tak doufám, že nám budete všichni držet v červnu palce!

Závěr patří lukostřelci

Zajisté jste už u nás zaznamenali šikulu se jménem Artur Chlebus. Ten se musel vydat na republikové závody v lukostřelbě, takže jsme si vzájemně drželi palce. Nyní Vám můžu s radostí oznámit, že Artík se v jednotlivcích umístil v TOP 10, navíc jejich družstvo obsadilo úžasné stříbrné místo! Ještě jednou moc blahopřejeme.

Artík je moc milý a veselý kluk, je velká radost, s ním trénovat!

 

Martin Rell, šéftrenér šachového oddílu Slezan Opava

Komentáře

SimonSotek
Před 1 měsíc

Bombič!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Před vložením komentáře je potřeba se přihlásit

Přihlášení

Registrace