ZPRÁVY, ČLÁNKY

Vítězství proti Hrabyni nás posunulo ke stupňům vítězů

21.03.2022

Mirek Janeček

Máme za sebou předposlední kolo krajské soutěže sezóny 2021/22. Tentokrát jsme se vydali do Hrabyně a ukořistili jsme přesvědčivou výhru 6:2. Zádrhel přišel hned ráno po probuzení, když mi volal Martin Pardy, že mu ruplo v zádech a není schopen dojít na sraz. V té chvíli jsem rozmýšlel, jestli pro Martina zajedeme domů, anebo telefonát Marku Nábělkovi, že musí nastoupit. I když bych si tento případný telefonát velmi užil, rozhodl jsem se pro první možnost a dobře jsem udělal, protože si Martin odvážel z Hrabyně celý bod a nakonec i ty záda trochu povolily. Po malé epizodě týkající se místa konání zápasu, jsme dorazili do ústavu ale vlastně ne do ústavu, a hra mohla začít.

Protože jsem stejně jako posledně dohrával jako poslední, nestihl jsem si opatřit všechny partiáře. Budu to kompenzovat detailnějším rozborem své partie.

Nejprve bodovaly naše dvě zadní desky David a Dominik a brzy jsme tak vedli 2:0.

Davidův soupeř byl štědrý a již v zahájení daroval věž. Asi mu nikdo neřekl, že David má narozeniny až v květnu. Od Davči to byl pohodový výkon.

Dominik zahrál výborně v sicilské. Nevím, jestli to byla příprava nebo náhoda, ale nastražil krásnou léčku, do které se soupeřka neomylně chytila.

DIAGRAM 1

Bílá je na tahu a zahrála přirozeně vypadající 8.Se3. Tento nenápadný tah je však hrubou chybou, figura a tedy i partie je ztracena po překvapivém 8…d5, kdy po ústupu střelce přijde vidlička na d4. Poučný moment.

Jako třetí dohrál Martin Mužík, který na první desce remizoval s panem Šnytou. Partii nemám, takže nemůžu dát podrobnější komentář, ale můžu říct, že Martin bojoval o celý bod ale možná i s ohledem na jasný vývoj zápasu to nehrotil a dal za remíz.

Martin Pardy i s bolavými zády našel cestu k vítězství, přičemž v partii se vyskytla menší kontroverze, když Martinův soupeř i když byl na tahu, se rozhodl, že jde obědvat. Martin mu ve svém stylu sympaticky a neagresivně naznačil že takhle by to teda nešlo (ještě mohl dodat že se hraje podle pravidel FIDE), po krátké epizodě a po obědě soupeře partie pokračovala. Partiář nemám, ale těsně před koncem jsem obcházel šachovnice a Martin měl v koncovce snad dvě figury navíc, zachytil můj pohled a zavtipkoval, že remízu tam má.

Vyhrál taky Karel Pavlík, přiznám se, že z průběhu partie si nepamatuji naprosto a zcela nic. Každopádně super výsledek a děkuji moc za odvoz a ochotu. A tak jelo jedno auto domů a odváželo s sebou 4,5 bodu a tři mohykáni zůstali v hrací místnosti, kde již hráli pouze o podobu konečného skóre a o své elo.

Kristián hrál svou oblíbenou sicilskou s e5. Partiář mi do dopsání článku neposlal a myslím, že i kdyby poslal, tak bych z něj nic neměl, takže jen řeknu, že výkon byl dobrý, výsledek ideální, neboť jsme mohli do zápasového archu napsat další jedničku.

U Robina mám pocit, že se u každé jeho partie opakuje stejný příběh. Jeho soupeř nabídne ve vyrovnané pozici remízu, Robin se mě zeptá jestli ji má vzít. Já mu řeknu, že je to na něm, že výsledek zápasu to pravděpodobně neovlivní. Robin se následně na 20 minut zamyslí a pustí se do dobrodružství – a během několika tahů je v problémech. Podobný průběh měla i dnešní partie, chvíli potom, co Robin odmítl remízu, se vydala jeho věž na výlet na sedmou řadu a dostala se do svízelné situace:

DIAGRAM 2

Na tahu černý. Robin měl štěstí, že soupeř nenašel pokračování 28…Sb6 29.Vxc6, Kd7 po kterém by musel Robin dát kvalitu a doufat v kompenzaci pěšce a dvojice střelců. Místo toho se stalo 28…Vc8 a partie doplula do remízového přístavu.

Jako poslední jsem dohrával já a musím se přiznat, že moje dnešní porážka mě řádně vytočila. Byl jsem lehký elový favorit, soupeř za celou sezonu v KS ještě ani jednou nevyhrál, zatímco já ani jednou neprohrál, měl jsem bílé figury, stál jsem dokonce výborně. Ale… Ale výsledek ničemu z tohoto neodpovídá. Jako už tolikrát, když přišlo na lámání chleba, když bylo třeba vidět, spočítat, dopočítat, zahrát, tak jsem zaváhal. Bohužel tento typ proher je ten, který nejvíc mrzí.

Zahájení proběhlo pro mě dobře, dokázal jsem využít bílých figur a vypracovat si výhodu. Soupeř nehrál nejpřesněji a já jsem doslova s každým tahem cítil, jak se moje pozice vylepšuje a vylepšuje.

DIAGRAM 3

Tady jsem měl příležitost zahrát 23.Vxe6! vedoucí do vyhrané pozice. Ať dobere králem, dámou nebo jezdcem, vždy to bude pro něj špatné. Kdo chce může si zkusit započítat, kam ho to zavede. Já jsem ten tah viděl, ale nedopočítal. Uvažoval jsem, že ho zahraju i tak, intuice mi říkala, že je to tah správný. Ale rozhodl jsem se proti. Jako příklad toho co jsem počítal uvedu variantu 23…Jxe6 24.Dxh7+, Jg7 a nyní jsem nevěděl, jak bych měl v útoku pokračovat. Neviděl jsem, že vyhrává 25.Jxd5!, Jxd5 26.Vc5 atd. Nakonec jsem zahrál 23.Ve3, zdvojil věže na sloupci e a dál udržoval malou výhodu.

DIAGRAM 4

Na tahu černý. Již několik tahů jsem si byl vědom možnosti černého zahrát Jf5 a pokusit se chytit dámu. Na to jsem však věděl, že vždy můžu zahrát gxf5 a po dobrání druhým jezdcem na f5 mám pro dámu pole g4. Černý v této pozici zahrál 28…h5 Řekl jsem si, co to je za divný tah, jede pěšcem tam kde má krále a já dámu? Nesmysl, zahrál jsem 29.b4 a po 29…Jef5 jsem si uvědomil, že jsem v háji – už nemám pole g4 pro dámu. Horečnatě jsem hledal řešení ale nenašel jsem ho a tak jsem zahrál 30.gxf5, Jxf5 31.Ve6 vedoucí do prohrané koncovky bez věže. Soupeř si to potom ještě sice zkomplikoval a vznikla z toho koncovka kdy já měl střelce a jezdce a soupeř dvě věžky, ale tato koncovka byla prohraná a soupeř ji dotáhl.
Ale pojďme zpátky k té pozici, ve které jsem hledal a nenašel záchranu. Ona tam totiž je a dokonce bych hrál na výhru. Později se ukázalo, že ji viděli všichni okolo kromě mě a mého soupeře, jak už to tak bývá.

Takže úkol pro vás, jak zachráníte bílou dámu? Pište řešení do komentářů. Zde to je:

DIAGRAM 5

Doufám, že vás článek pobavil a těším se, až za dva týdny budu prezentovat svůj článek o posledním kole letošní sezony s již jistým vítězem z Bruntálu.

 



FOTOGALERIE










KOMENTÁŘE


16:03:40  |  24.03.2022
  rellik15 |

Naše skvělé družstvo si jde pro stříbrné medaile a věřím, že v posledním kole uspějeme. Každopádně cenná výhra i v Hrabyni, každý soupeř je nevyzpytatelný, ale nominovaná sestava se s tím vypořádala na jedničku!

18:03:37  |  21.03.2022
  Martin Mužík |

v komentáři k diagramu 3 je drobná nepřesnost: v počítané variantě má být správně 23. Dxh7+, uváděné 23. Dxg7+ by samozřejmě bylo harakiri, (navíc se vlastně na g7 už nic brát nedá, když si jezdec odskočil na pole e6 dobrat obětovanou věž...) Jinak tah vidět, dopočítat, zahrát to jsou všechno různé pojmy... Není hrdinství něco vidět (já třeba v partii vidím spousty ruzných tahů), ale hrdinství je varianty umět dopočítat se všemi možnými i "nemožnými" obranami soupeře a dokázat důsledky správně zhodnotit, ještě vyšším levelem je pak obětovat tzv. intuitivně, kdy přesný propočet všech důsledků není možný a je třeba se řídit intiucí (tak jak to třeba uměl svého času Tal)...

K diagramu 4. Nechci si to stavět na šachovnici ani v počítači. Napíšu jen, co jsem letmo počítal při partii. Jestli je to správné řešení nevím, ale jevilo se mi jako "lehce přivyhrané": 29. b4 Jef5 (černý tuto "léčku" přichystal opravdu moc hezky. Za kreativitu si asi nakonec svou první výhru v sezóně zasloužil) 30. gxf5 Jxf5 no a teď jsem si myslel, že přijde: 31. Vxe8+ Vxe8 32. Vxe8+ Sxe8 33. De4 a i když si černý vezme zpět jezdce na a4, tak má bílý lepší koncovku (pěšec na d5 padne a když se podaří ješte udělat si dalšího volného pěšce na dámském křídle, tak to nevypadá věru zle).

19:03:26  |  21.03.2022
  GM Janeček

1) Ano, je tam chybka, omlouvám se. Dxh7 tam má být.

2) Ano, jde o to, že po výměnách na sloupci 'e' je černý pěšec d5 ve vazbě a dáma může na pole e4. Vůbec jsem to neviděl. Bílý by měl pěšce navíc v koncovce.